De geschiedenis achter het concentratiekamp Sachsenhausen

+/- 35 km ten noorden van Berlijn, bij Oranienburg, ligt het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen. In dit kamp werden tijdens de 2e wereldoorlog, tussen 1936 en 1945, joden, homoseksuelen, krijgsgevangen, zigeuners, jehova’s getuige en politieke tegenstanders van Hitler gevangen gehouden. Er zijn in dit kamp ongeveer 200.000 mensen vastgehouden en naar schatting zijn er in het kamp tussen de 30.000 en 50.000 mensen om gekomen. De levensomstandigheden in het kamp waren bizar. De gevangenen werden als beesten behandeld, hadden geen privacy en er was geen enkele hygiëne. Niet alleen volwassenen werden gevangen genomen, maar ook kinderen en baby’s.

Sachsenhausen concentration camp 1936 - 1945

Sachsenhausen

Concentratiekamp Sachsenhausen nu

Tegenwoordig is het kamp te bezichtigen door toeristen. Je kunt hier onder andere de sanitaire voorzieningen bekijken en zien waar de mensen gevangen werden gehouden. Een groot deel van het concentratiekamp is vernietigd, maar nog steeds is een bezoek erg confronterend. Sachsenhausen is zeker een bezoekje waard. Je kunt Sachsenhausen bereiken met het openbaar vervoer of met de auto. Ook worden er busreizen georganiseerd die langs de Sachsenhausen komen.

Arbeit Macht Frei, Sachenhausen

De poort van Sachsenhausen

KZ_2000_0813AD

Sachsenhausen

Openingstijden:

Van 15 maart tot 14 oktober iedere dag vanaf 8.30 tot 18.00 uur
en van 15 oktober tot 14 maart iedere dag vanaf 8.30 tot 16.30 uur. Op maandag zijn het museum, het archief en de bibliotheek gesloten. De openlucht-tentoonstelling “Mord und Massenmord im KZ Sachsenhausen”, de gedenkplaats “Station Z” en het bezoekersinformatiecentrum zijn wel geopend.

Kijk voor meer informatie op de website vanhet concentratiekamp Sachenhausen.

Adresgegevens:Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen, Straße der Nationen 22, D-16515 Oranienburg


NO COMMENTS