Tiergarten

Tiergarten is een reusachtig park in het centrum van Berlijn. Het park is 210 hectare groot. Vroeger diende de Tiergarten als jachtgebied voor de Pruisen, vandaar ook de naam “dierenpark”. De aanleg van het park is begonnen in 1527. In 1742 werd het park door koning Frederik de Grote veranderd in een Lustpark. Hij had namelijk niet zoveel met jagen. Eind 18e eeuw werd Tiergarten een landschapspark naar inspiratie van de Engelse tuinen. Tijdens de 2e wereld oorlog leed het park een hoop schade door de geallieerde bombardementen. Na de oorlog moest het park daardoor volledig opnieuw opgebouwd worden. Ook na de val van de Berlijnse muur is het park nogmaals gerenoveerd. Midden door het park loop de straat Strasse des 17 juni, hier word elk weekend de grootste vlooienmarkt van Berlijn gehouden. Tiergarten is ideaal om lekker te picknicken, te relaxen, te fietsen of te wandelen. Je kunt in het park ook een bootje huren, een bezoekje brengen aan de dierentuin of gezellig een hapje eten bij diverse restaurantjes zoals bijvoorbeeld CafÉ am Neuen See. Duitslands oudste dierentuin en tevens s’werelds meest uitgebreide dierentuin, Zoologischer Garten is in Berlijn in de Tiergarten te vinden. In dit park leven meer dan 19.000 verschillende soorten dieren.

Tiergarten

Tiergarten

11068 Im Berliner Tiergarten

Tiergarten

Siegessäule

In het midden van de Tiergarten vind je een grote rotonde. In deze rotonde staat de Siegessäule(overwinningszuil). Deze overwinningszuil is 67 meter hoog. Je kunt met de trap naar boven klimmen en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Berlijn. Op het eerste platform vind je mozaïek waarin de belangrijkste gebeurtenissen rond de stichting van het Duitste Rijk zijn afgebeeld. Op het hoogste platform staat een gigantisch bronzen standbeeld van de Godin Victoria. Koning Wilhelm I heeft in 1864 opdracht gegeven om deze zuil in de Tiergarten te laten bouwen. Hij wilde hiermee de overwinning van de Pruisen op Denemarken herdenken. Toen de zuil klaar was hadden de Pruisen ondertussen ook een overwinningen tegen Frankrijk en Oostenrijk plaatsgevonden. Dat is de reden dat ze er bovenop nog een gigantisch beeld van godin Victoria hebben gebouwd. De Siegessäule was oorspronkelijk een symbool van overheersing en kracht maar begint steeds meer te veranderen in een symbool voor tolerantie en vrede. De Siegessäule is een populaire bezienswaardigheid in Berlijn.

2008-05-23 - Siegessäule

Siegessäule

Love Parade

In de Tiergarten werd vroeger ieder jaar het grootste dansfeest ter wereld gehouden, de Love Parade. Dit evenement heeft zich van 1989 tot en met 2006 afgespeeld in het park in Berlijn. In 2007 werd het evenement verhuist naar het Ruhrgebied. Het stadsbestuur aarzelt namelijk over een vergunning voor de Love Parade. Ieder jaar vind het evenement plaats in een andere stad in het Ruhrgebied. In 2010 gebeurde er een drama in Duisburg, 19 bezoekers werden verdrukt in de menigte. Hierna heeft de organisatie besloten om nooit meer een Love Parade te organiseren.

Als je ooit in Berlijn bent is de Tiergarten een echte aanrader om te bezoeken. In het park is genoeg te doen en je zult je er dan ook prima vermaken.

Openbaar vervoer: S-Bahn naar Tiergarten

Love Parade 2006

Love Parade

Adresgegevens:Berlijn 10557

NO COMMENTS