Canada kent een uitgebreid natuurparken systeem.Nationale Parken –Parks Canada- worden door de centrale/federale overheid beheerd. In Nationale parken staat natuurbescherming centraal.Provinciale (en Territoriale) Parken worden door de provincie (of het ‘territory’) beheerd. In provinciale parken staat recreatie centraal.
Verblijf in parken
In zowel nationale als provinciale parken zijn campgrounds te vinden. Deze worden beheerd en onderhouden door de overheid.In de Nationale Parken doet u er in het hoogseizoen verstandig aan vooraf te reserveren voor een kampeerplek. Middels deze link komt u op het reserveringssysteem van Parks Canada.Sommige Provinciale Parken nemen reserveringen aan, andere niet. U doet er verstandig aan voor aanvang van uw reis zoveel mogelijk plekken te reserveren. Indien een provinciaal park geen reserveringen aan neemt, zorg dan dat u uiterlijk 15.00-15.30 uur bij uw plaats van bestemming bent om teleurstelling te voorkomen.
Omgang met ‘wilflife’
In alle parken probeert men confrontaties tussen wild (zoals bijv. beren, cougars -poema’s-, coyotes en elk -amerikaans edelhert) en mens, ten alle tijden te vermijden.De beste strategie is om te voorkomen dat wild gewend raakt aan mensen of zelfs de relatie legt tussen mensen en de beschikbaarheid van voedsel. Wanneer wilde dieren hun angst voor mensen verliezen, worden ze daar uiteindelijk zelf de dupe van.Bijvoorbeeld, beren die geleerd hebben dat er etensresten te vinden zijn rond kampeertereinen, picknikplaatsen en wandelroutes, worden vaak door parkwachters afgeschoten.’A fed bear is a dead bear’ is de uitdrukking waarmee de overheid mensen bewust wil maken van het feit dat ze deze prachtige, maar vaak onberekenbare dieren, niets mogen voeren. Zelfs een appelkroosje weg gooien in het bos is taboe!Afval dient dan ook altijd of te worden meegenomen (bijv. tijdens een wandeling) of in zogenaamde ‘bear-proof’ containers te worden gedumpt.
Laat nooit en te nimmer voedsel achter op de kampeer- of picnickplek.Ook niet als u ‘maar 5 minuutjes’ weg gaat. Eekhoorntjes en vogels (m.n. gaaien) zitten vaak te wachten op een onbewaakt ogenblik. In no-time is uw boterhamzakje met inhoud van de pickniktafel gegraaid en een paar meter verderop in het bos beland waar er weer andere dieren op af komen met alle gevolgen van dien.Bij verzamelplaatsen in de parken is uitgebreide informatie te vinden over camping-etiquette en hoe u op een veilige manier wild kunt spotten.
Toegang tot Natuurparken
Voor toegang tot de Nationale Parken dient u entree te betalen. Met de opbrengst worden o.a. de wandelpaden onderhouden, informatie voorziening bekostigd en parkwachters betaald.Bezoekt u meerdere Nationale Parken of bent u langer dan een week in ÉÉn of meerdere Nationale Parken, dan is het vaak voordeliger een jaarpas aan te schaffen.Sommige provincies, echter niet alle, heffen ook entree voor Provinciale Parken.
Gunstigste reisperiode
In het algemeen kent juli t/m september de beste weersomstandigheden.In overige maanden ligt er vaak sneeuw in hoger gelegen gebieden.Tussen Thanksgiving (1e weekend van oktober) en mei zijn veel voorzieningen gesloten.
Gunstigste periode voor het spotten van wildlife
Beren: mei en juni zijn vaak iets natter maar bieden wel de beste kans op het spotten van wildlife zoals herten en beren. Beren houden van bessen. Vanaf juli zijn de bessen in de bossen rijp en zijn beren lastiger te zien. In mei en juni komen zwarte beren nogal eens paardebloemen of gras eten in wegbermen en weilanden. De kans op het zien van beren is daardoor groter in het voorjaar.
Zalm: is locatie gebonden maar in het algemeen trekken de zalmen de rivieren in van augustus t/m oktober.
In kreken waar zalm paait is er ook een goede kans op het zien van beren die een ‘neusje voor’ deze vissen hebben.
Walvissen: locatie gebonden. In het algemeen een goede kans tijdens de zomermaanden.
Meer informatie over camping-etiquette en kamperen in de nationale en/of provinciale parken kun je vinden op de website, tour-guide-canada.com, van de auteur (Josette).
Dit artikel is geschreven door: Josette Prinsen
Josette woont sinds 2006 in British Columbia, Canada.In de zomer begeleidt zij comfortabele hotelreizen en actieve wandel- en kampeerreizen in West Canada.Tijdens de lange koude wintermaanden heeft Josette, samen met haar partner, als sledehonden gids gewerkt. Daarnaast heeft Josette een winterseizoen ‘up North’ gewerkt in een zogenaamd ‘rigcamp’ waar zij hongerige werklieden van een warme maaltijd voorzag.
Tegenwoordig brengen Josette en haar partner de winters in Nederland door.Zij werkt dan aan haar eigen websiteTour Guide Canada, praktische tips en informatie over reizen in Canada.Lees meer informatie over Josette op onze Auteurspagina.