De zomer komt eraan en je gaat op fietsvakantie, of overweegt een vakantie op de fiets wellicht nog. Leuk! Fietsend komt je op vele mooie plekken waaraan je met de auto anders voorbij zou rijden. Voor een fietsvakantie moeten wel de nodige voorbereidingen worden getroffen. Eén daarvan, eigenlijk de belangrijkste, is het aanschaffen van een goede fiets.

 

Een goede fiets

Zeker wanneer je naar het buitenland gaat, maar ook als je lekker in Nederland blijft, is het erg belangrijk dat je op een goede fiets fietst. Het zou natuurlijk vervelend zijn als je fietsplezier negatief wordt beïnvloed door een gammele fiets waar je niet comfortabel op zit. Ook is het geen overbodige luxe om gedurende je fietsvakantie per elektrische fiets te fietsen. Vooral in andere landen zal dit erg fijn zijn wanneer je de zoveelste berg weer op moet fietsen. Mocht je tegenwind hebben tijdens je tochten, dan is dat met een E-bike geen probleem.

 

Een keuze maken

Een nieuwe elektrische fiets koop je natuurlijk niet halsoverkop. Het is aan te raden om jezelf goed te oriënteren voor je besluit om een bepaalde E-bike aan te schaffen. Er is veel keuze. Online kun je ook makkelijk shoppen zodra je weet waar jouw nieuwe fiets aan moet voldoen. Houd bij de aankoop in ieder geval rekening met de volgende drie punten:

 

  1. Actieradius: hoeveel kilometer wil je per dag gaan fietsen? Kies hierop een E-bike uit met een passende actieradius. Alhoewel de maximale actieradius niet altijd kan worden behaald, omdat deze van vele omstandigheden afhangt, geeft het wel een indicatie.
  2. Versnellingen: Ga je op vakantie naar een land met veel bergen of heuvels? Neem dan een E-bike met ten minste 7 versnellingen zodat je genoeg schakelstanden hebt om te wisselen. Bij een vlak gebied zullen 3 versnellingen voldoende zijn.
  3. Motorpositie: Wat wil je precies met de E-bike doen? Bepaal op basis van je fietsdoel welke motorpositie de motor van je nieuwe fiets moet hebben. Zo zijn er fietsen met een voorwiel-, achterwiel- en middenmotor die allen een andere fietsbeleving geven.

 

Een gewone fiets

Naast elektrische fietsen, zijn er natuurlijk ook veel gewone fietsen zonder motor waarmee je toch op fietsvakantie kunt. Neem bijvoorbeeld een racefiets, ook met dit type kom je vlot vooruit. Misschien kun je zelfs wel een fiets van een familielid of een goede bekende lenen. Zorg er dan wel voor dat je zeker bent dat het een goede en comfortabele fiets is. Met panne langs het fietspad zitten, daar heb je tijdens vakantie natuurlijk geen zin in. Veel fietsplezier gewenst! Mocht je band onderweg lek gaan, zorg ervoor dat je extra reparatie materialen op zak hebt.

 

NO COMMENTS