Val di Cembra is een bergdal in de Dolemieten van Italië. Val di Cembra ligt in de provincie Trente in de regio Trentino-Zuid-Tirol.In Val di Cembra ligtSegonzano, een Italiaanse gemeente. In Segonzano bevind zich een van de bekendste en meest bestudeerde natuur femonemen ter wereld, namelijk de piramides van Segonzano. De piramides bestaan uit zandsteen en zijn tot wel 20 meter hoog.

Vigneti in Val di Cembra

Onstaan Piramides van Segonzano

De oorsprong van de piramides van Segonzano ligt ongeveer 50.000 jaar terug in de tijd. Door de beweging van de gletsjer Avisio zijn delen van een berg afgebrokkeld. Dit heeft geleid tot grotemorenische afzetsels(een opeenhoping van bergpuin op de rand of aan het einde van een gletsjer). Uit deze morenische afzetsels zijn als gevolg van watererosie de piramides gevormd. Door de regen worden de zuilen afkalfd waardoor de piramides steeds smaller worden.Oorspronkelijk zijn de piramides bedekt met een grote steen. Deze stenen zijn minder vatbaar voor erosie en dienen als een soort parapluu. Er zijn er ook piramides die eindigen in een punt. Vaak zijn deze piramides kleiner omdat ze zonder bescherming van een steen sneller eroderen.

Piramidi di Segonzano

Bezichtigen

Tegenwoordig worden de piramides bezocht door vele toeristen. Wil jij ook de piramides van Segonzano bezoeken? Zorg dat je goede schoenen aantrekt, het pad bestaat uit keien en is soms glad.

Route naar de piramides van Seganzano

Rij vanuit het plaatsje Pergine richting Baselga Di Pinè. Bij het plaatsje Sover kom je bij een T-splitsing. Sla bij de T-Splitsing linksaf. Na ongeveer 5 kilometer zie je de piramides van Segonzano liggen aan de linkerkant.

Piramidi di Segonzano

NO COMMENTS