Algemene informatie over het Plitvice Lakes National Park

Het Plitvice Lakes National Park is ÉÉn van de mooiste natuurlijke fenomenen in Kroatië. Het Plitvice lakes National Park bestaat uit 16 meren die door de meer dan 90 watervallen allemaal met elkaar verbonden zijn. In de loop van duizenden jaren ontstonden dammen van travertijn(kalksteen), uit de dammen vormden zich meren, grotten en watervallen. Dit natuurlijke proces gaat tot op de dag van vandaag nog steeds door. Afzetting van kalk en magnesium zorgen ervoor dat er steeds weer nieuwe hindernissen ontstaan en dat het water weer een andere weg moet zoeken. In het Plitvice lakes national park zijn vele hoogteverschillen, het water stort van de ene dam in de andere dam. Het natuurpark heeft een oppervlakte van 20.000 hectare groot. De Plitvice meren hebben een prachtige ongerepte natuur. De Plitvice meren hebben een prachtige flora en fauna en vele indrukwekkende watervallen die prachtige kleuren creëren. Het is dan ook niet gek dat het Plitvice lakes national park in 1979 opgenomen is op UNESCO’s wereld erfgoed lijst.

Plitvice

Het Plitvice Lakes National Park bezichtigen

Het Plitvice Lakes National Park is ÉÉn van de mooiste bezienswaardigheden in Europa. Jaarlijks worden de meren bezocht door vele toeristen. Als je de Plitvice Lakes gaat bezoeken, trek hier dan een hele dag voor uit want er is meer dan genoeg te zien. Het park opend 's ochtends om 8.00 en sluit 's middags weer om 17.00. Het is aan te raden het park zo vroeg mogelijk te bezoeken om de drukte voor te zijn. Wandelen door het park doe je aan de hand van bewegwijzerde routes. Het park heeft twee verschillende ingangen en bij deze ingangen vind je plattegronden met de routes die je kunt volgen. Dankzij vele bruggen en houten paden kunnen bezoekers de prachtige natuur van zo dichtbij mogelijk bewonderen. Ook rijd er in het park een treintje naar boven en zijn er verschillende boten die het grootste meer oversteken. Bij de ingang van het park is er de optie om een klein bootje te huren, dit is een erg leuke manier om de Plitvice meren te ontdekken. Door de vele hoogteverschillen is het park helaas wel wat minder goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. In het voorjaar staat het water hoog waardoor sommige paden helemaal niet meer toegankelijk zijn.De heldere water van de Plitvice meren veranderd constant van kleur, de kleur varieerd van turquoise groen tot azuur blauw of grijs. Het Plitvice Lakes National Park word omringd door bossen met bomen zoals beuken, sparren en dennenbomen.In de bossen van het Plitvice Lakes National Park leven verschillende diersoorten zoals beren, slangen, wilde zwijnen, wolven, herten, zeldzame vogels, wilde katten en vlinders. Mensen van over de hele wereld trouwen op ÉÉn van de bruggen in het Plitvice Lakes National Park.

Tip: Trek goede schoenen aan

Tip: Neem voldoende eten en drinken mee. Er zijn verschillende restaurantjes te vinden in het park maar deze zijn in de zomer erg druk.

Tip:Als je de mogelijkheid hebt om het park voor of na de zomer te bezoeken, doe dit dan! In de zomer is het Plitvice Lakes National Park er druk bezocht.

Plitvice

Toegangsprijzen

Voor volwassenen kost het bezoeken van de Plitvice meren 110 kuna en voor kinderen(7+) kost het 55 kuna. In het winterseizoen is het bezoeken van de Plitvice meren goedkoper en kost het bezoeken van de Plitvice meren voor volwassenen 70 kuna en voor kinderen 40 kuna. Het winterseizoen duurt van 1 november tot 31 maart.

De omgeving van het Plitvice Lakes National Park

In de omgeving van de Plitvice Lakes vind je vele accomodaties waar je kunt overnachten. 6 kilometer van de Plitvice Lakes vandaan vind je de dichtsbijzijnde camping, camping Karona. De camping ligt in een prachtige omgeving en vanuit de camping gaan er veschillende bussen naar de Plitvice meren. Er is op de camping weinig te doen, maar het is een goede uitvalsbasis als je de Plitvice meren wilt gaan bezichtigen. In het Plitvice Lakes National Park zelf vind je ook verschillende hotels, maar deze zijn vaak erg prijzig. In de omgeving vind je verschillende fiets en wandel routes, je kunt er paardrijden en in de winter kun je er ook skiën. Een lekkernij van de streek waar de Plitvice meren liggen, is de Plitvicka strudel. Je kunt de strudel laten vullen met verschillende smaken: appel, kaas, maanzaad, walnoten, kersen. Je kunt voor ÉÉn strudel tot wel drie smaken kiezen. Ook is er de chocolade strudel. De Plitvicka strudels worden in het Plitvice Lakes National Park verkocht.

Locatie

Het Plitvice Lakes National Park ligt in het binnenland van Kroatie, in het oosten van de provincie Lika-Senj, aan de weg tussen Split en Zagreb, vlakbij de grens van Bosnië-Herzegovina. Vanuit de hoofdstad Zagreb is het 2 uur rijden naar de Plitvice meren. Je rijd dan via de E65 tot in Karlovac en van daaruit rijd je verder over een nationale baan tot aan een van de 2 hoofdingangen van het Plitvice Lakes National Park.

Plitvice-19

NO COMMENTS