The Great Barrier Reef, in het Nederlands ook wel het groot Barrière rif, is het grootste rif ter wereld. The Great Barrier Reef is het grootste bouwwerk gebouwd door levende organismen ooit. Het Great Barrier Reef is 2000 kilometer lang en heeft een oppervlakte van bijna 350.000 vierkante kilometer. Het prachtige rif is zelfs te zien vanuit de ruimte. Het rif ligt in de Koraalzee aan de kust van Queensland in Noord-Oost Australië. In 1981 is The Great Barrier rif toegevoegd aan UNESCO’s wereld erfgoed lijst. CNN benoemde The Great Barrier Reef zelfs als ÉÉn van de 7 wereldwonderen, maar anderen noemen het rif het 8ste wereldwonder. The Great Barrier Reef is de grootste toeristische atractie vanAustralië.

Great Barrier Reef, Cairns, Australia

Ontstaan koraalrif

De poliep is opgebouwd uit kleine koraaldiertjes. Deze koraaldiertjes gaan op den duur dood en uit hun skelet ontstaat een nieuw stukje koraal waarop weer nieuwe koraaldiertjes gaan leven. Koraal bestaat eigenlijk uit allemaal resten van dode poliepen en andere dieren.

Great Barrier Reef, Eddy Reef off Mission Beach

Het leven in The Great Barrier Rif

The Great Barrier Rif is een paradijs voor vissen. In het rif leven meer dan 1500 soorten vis, 6 van de 7 soorten beschermde zeeschildpadden, 134 soorten haaien en roggen, en meer dan 30 soorten zeezoogdieren zoals dolfijnen en walvissen. In The Great Barrier Rif vind je wel meer dan 500 verschillende soorten koraal. Het koraalrif neemt allerlei verschillende kleuren aan zoals blauw, wit, roze, paars, bruin. Om zich in het bont gekleurde rif goed te kunnen camoufleren hebben de meeste vissen en zeeslakken een kleurrijk uiterlijk aangenomen. Het Het water is erg helder, je kunt soms tot wel 60 meter ver kijken. Het koraal word niet dieper dan 30 meter omdat er dan te weinig zonlicht door kan dringen. De koraaldiertjes hebben namelijk veel licht nodig.

Scuba Diving the Great Barrier Reef with “Crush”

Het Great Barrier Reef bezichtigen

Je kunt zwemmen, snorkelen, zeilen en duiken in het Great Barrier Reef. Ook kun je een helikopter vlucht boven het rif maken. Vooral vanuit Cairn en Townsville gaan veel touristische activiteiten. Langs de kust worden verschillende duik cursussen gegeven. Een cursus duurt minstens vijf dagen maar dan heb je wel gelijk een duikdiploma waarmee je overal ter wereld mag duiken. Mocht je geen tijd of geld hebben voor een duikcursus, dan kun je ook gaan snorkelen. Je kunt tijdens het snorkelen natuurlijk niet zo diep als wanneer je gaat duiken, maar omdat veel koraalrif vlak onder het wateroppervlakte ligt kun je het toch goed zien. Mocht je echt het water niet in durven of willen dan kun je het Great Barrier Reef ook bewonderen vanuit de boot met glasbodum. Tijdens de tocht blijf je continue op de boot maar kun je door de bodum heen van het koraalrif genieten.

diving the great barrier reef

Bedreiging van The Great Barrier Reef

In oktober 2012 kwamen Australische onderzoekers met het nieuws dat het Great Barrier Reef vergeleken met 1985 voor de helft geslonken was. Dit kwam voor 48% door stormen, voor 42% door koraal etende zeesterren(Crown of Thorns Zeester) en voor slechts 10 % door het opwarmen van het water, wat in eerste instantie als belangrijkste oorzaak werd gezien. Zeesterren kunnen bestreden worden, maar aan storm kunnen mensen weinig aan doen. Het rif herstelt zich wel, maar dit gaat te langzaam. Na een ramp zou het rif 10 tot 20 jaar nodig hebben om zichzelf te herstellen. Stormen en andere invloeden volgen elkaar te snel op. Als het zo door gaat zou het rif in 2022 nog een keer gehalveerd zijn.

Google Maps

In Google maps is een nieuwe functie waarmee je het koraalrif onderwater kunt bekijken. Eigenlijk is het principe hetzelfde als streetview, maar nu gaat de camera de diepte in.

NO COMMENTS