In Botswana vindt ieder jaar weer een klein wonder plaats. Een gortdroge savanne verandert in een tijdperk van enkele maanden langzaam in een paradijselijk moerasgebied, vol vogels, vissen en zoogdieren.

Wie aan Botswana denkt, denkt aan de Okavago Delta. In dit unieke natuurgebied stroomt de Okavango rivier in een eeuwenoud ritme uit in de Kalahari woestijn, waar het water uiteindelijk grotendeels verdampt tot slechts enkele stroompjes overblijven. Tot de volgende vloed rivierwater de Delta weer bereikt en het gebied opnieuw tot leven komt. Zodra het eerste water arriveert, verandert een ogenschijnlijk dood gebied in een uitbundig groen paradijs, vol met de prachtigste waterlelies. Kikkers en vissen kruipen uit de modder waar ze zich schuil hebben gehouden en vogels en zoogdieren trekken het gebied in op zoek naar voedsel.

Midden in de Okavango Delta vind je enkele uitstekende accommodaties waar je tijdens een luxe reis naar Botswana zelf kunt ervaren hoe bijzonder dit kwetsbare gebied is. Aangezien deze luxe lodges midden in het moerasgebied liggen, kun je hier alleen per klein vliegtuigje of per motorboot komen. Wil je echt het beste uit je luxe reis naar Botswana halen, dan is het aan te raden om een aantal verschillende accommodaties te combineren. In de verschillende delen van de Delta zul je namelijk verschillende dieren tegenkomen. In de meest drassige gebieden leven bijvoorbeeld antilopensoorten die je niet op de open savanne gedeeltes zult zien aan de rand van de Delta en vice versa. Tijdens een verblijf bij accommodaties in de Delta zijn alle maaltijden en activiteiten bij je verblijf ingesloten. Je wordt meegenomen in een ‘mokoro’, een soort platte kano, of per motorboot, of per safarivoertuig om het wild van zeer dichtbij te bekijken.

Een bezoek aan de Okavango Delta kun je heel goed combineren met een verblijf bij het Chobe National Park en een bezoek aan de Victoria Watervallen in Zimbabwe. Vanuit Chobe kun je een dagexcursie maken naar Victoria Falls, of een aantal nachten boeken bij een accommodatie ter plekke. Een hoogtepunt van een bezoek aan Victoria Falls is een helicoptervlucht over de watervallen. Vanuit de lucht heb je een spectaculair uitzicht over de rivier, de waterval zelf en de kloof die de rivier heeft uitgesleten.

Olifant Botswana

Dit artikel is geschreven door Marcella Kemperman.
Marcella is mede-eigenaar van reisorganisatie Sable Tours, die is gespecialiseerd in reizen naar zuidelijk Afrika. Marcella en haar partner Pieter, een geboren en getogen Zuid-Afrikaanse gids, hebben enorm veel ervaring in reizen naar zuidelijk Afrika. Ze zijn altijd op zoek naar bijzondere accommodaties en mooi plekjes, die een luxe reis naar Botswana een onvergetelijke ervaring maken. Wil je een goed advies over reizen naar Botswana, neem dan contact op met Sable Tours.

NO COMMENTS