In Nepal ligt het bijzondere Royal Chitwan National Park. Het Royal Chitwan National Park is ÉÉn van de mooiste en bekendste wildparken van Azië. Letterlijk vertaald betekent Chitwan “in het hart van de jungle”. Het park ligt in de laagvlaktes van de Terai, grenzend aan India. Het park heeft een oppervlakte van 932 vierkante kilometer. In 1984 is het park opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de grote diversiteit aan flora en fauna. Er leven meer dan 50 verschillende soorten zoogdieren en 450 verschillende soorten vogels. Het park heeft uitgestrekte bossen, grote kale grasvlaktes en drassig terrein met kreken en poelen. De grote diversiteit aan flora maakt het Royal Chitwan National Park een prachtige botanische tuin. In het Royal Chitwan National Park vind je dieren zoals de gepantserde Chitwan neushoorns, de zeldzame Indische neushoorn, de zeldzame Bengaalse tijger, luipaarden, beren, reusapen, wilde zwijnen, wilde olifanten, herten, antilopen, miereneters, hyena’s, en krokodillen.

Royal Chitwan National Park, Nepal

Geschiedenis

In het verleden werd het gebied voornamelijk gebruikt om te jagen. Er werden vele Bengaalse tijgers afgeschoten. Soms wel 100 in ÉÉn jacht expeditie. In de jaren zestig bleek bijna de hele Bengaalse tijger en neushoorn populatie uitgestorven te zijn. Daarom is het gebied in 1973 benoemd als National park. Sindsdien is het aantal tijgers en neushoorns gelukkig weer toegenomen. Momenteel leven er honderdtal Bengaalse Tijgers in het Royal Chitwan National Park. Aan neushoorns is er zelfs een overschot. 25% van de wereldpopulatie, meer dan 450 neushoorns, leven in het Royal Chitwan Nathional Park. De neushoorns worden geruild met wild uit India. Het park hanteert een wisselkoers van drie neushoorns tegen ÉÉn olifant.

Olifant Safari

In het Royal Chitwan National Park is het mogelijk om een safari op een olifant te maken. In een mandje op de rug van een olifant trek je door de open vlaktes, de dichtbegroeide jungle en door het water om de prachtige natuur en de wilde dieren te bezichtigen. De kans is klein dat je een Benglaanse tijger of beer tegenkomt, maar het tegenkomen van een neushoorn is niet ongewoon. Mocht je een neushoorn tegen komen dan zal deze uiteindelijk verjaagd worden door de olifanten.

Elephant douses tourist

Te voet

Je kunt ook te voet het Royal Chitwan National Park verkennen. Om het park te voet te verkennen heb je wel een gids nodig, deze kun je per twee huren en kosten 12 dollar per dag. Dit is inclusief een simpele lunch. Tijdens zo’n wandeltocht is het de bedoeling dat je zo dicht mogelijk bij de groep blijft. Mocht je een neushoorn verrassen dan moet je zo snel mogelijk in een boom klimmen. Mocht dat niet lukken dan moet je proberen de neushoorn al zigzaggend te ontwijken. Een neushoorn is namelijk wel snel maar niet erg wendbaar. Soms worden deze wandeltochten voorafgegaan met een kanotocht. Je vaart dan in een uitgeholde boomstam over een rivier waarin zich vele krokodillen bevinden.

Misty morning at Chitwan National Park, Nepal

Birdwach excursies en fietstochten

Je kunt mee gaan met birdwatch excursies of een fietstocht maken naar het merengebied van het Royal Chitwan National Park. Tijdens deze fietstochten kom je door leuke authentieke Hindoeïstische dorpjes.

Jeep Safari

Ook is er nog de mogelijkheid om het park per jeep te verkennen, dit is wel erg prijzig en bovendien zie je bijna geen dieren omdat deze al verjaagd worden door het geluid.

090528_1410

Verblijf

Je kunt zowel in het park of buiten het park in het plaatstje Sauhara overnachten. Als je kort de tijd hebt is het aan te raden om een accomodatie in het park te kiezen. Een nadeel is we dat de accomodaties in het park zelf duurder zijn. Er worden verschillende arrangementen met verschillende activiteiten aangeboden.. De meeste bezoekers verblijven drie dagen in het park, maar langer is natuurlijk ook altijd mogelijk.

Let op: In de zomer is het erg heet in het Royal Chitwan National Park vanwege het subtropisch klimaat. De beste periode om het park te bezoeken is van oktober tot februari.

Chitwan

NO COMMENTS