Je gaat op reis: het is spannend en je hebt er zin in. De plekken die je wilt zien, staan al gemarkeerd op de kaart. Vergeet niet om te informeren naar vaccinaties die je voor de bestemming nodig hebt. De inentingen zijn bedoeld tegen onverhoopte situaties in het buitenland. En nee, daarna moet je alsnog geen kraanwater drinken!
De voordelen van reisvaccinaties
Voorbereiding is het halve werk. Voor landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid Amerika, Oost-Europa en het Caribische gebied geldt een advies voor vaccinaties. Sommige vaccinaties zijn zelfs verplicht. De meeste mensen halen hun prikje bij de GGD. Inentingen voor een reis bestaan meestal uit DTP, Hepatitis A, Hepatitis B en buiktyfus. Dit geldt voor (ei)landen als Thailand, Dominicaanse Republiek en Zuid-Afrika.
Welke vaccinaties zijn nodig?
Wacht niet tot het laatste moment om de vaccinaties te halen. Kun je geen tijd vrijmaken om naar een vaccinatiecentrum te gaan? Ga dan niet zonder inentingen op vakantie. Er is een mogelijkheid om thuisvaccinaties te krijgen! Voordat je op reis gaat, komt een dokter langs om jou de benodigde prikjes te geven. Ideaal!
- DTP: een afkorting voor difterie, tetanus en polio. In Nederland is de kans op deze ziekten relatief klein. Het risico om ze op te lopen is groter in het buitenland. Heb je de dtp prikken gehad, dan ben je voor 10 jaar beschermd.
- Hepatitis A: ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever. De ontsteking wordt veroorzaakt door een virus dat overgedragen wordt door besmet voedsel en drinkwater. Na een tweede vaccinatie tegen Hepatitis A ben je voor 25 jaar beschermd – dit dient wel binnen zes maanden na de eerste inenting te gebeuren.
- Hepatitis B: een ontsteking van de lever ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Je kunt dit krijgen door onveilige seks of contact met bloed. GGD inentingen beschermen je op reis tegen het oplopen van deze ziekte. In Nederland dragen zo’n 40.000 mensen dit virus bij zich, in actieve en inactieve toestand.
- Buiktyfus: veroorzaakt door een salmonella bacterie. De bacterie komt voor in voedsel en drinkwater. De voornaamste klacht bij buiktyfus is in het darmkanaal.