Na de ijstijd lieten de gletsers in Noorwegen prachtige fjorden achter. Geirangerfjord is een fjord in de regio Sunnmøre in het zuidewestelijke deel van de provincie Møre og Romsdal in Noorwegen. Geirangerfjord ligt ongeveer 100 km van de stad Ålesund. Geirangerfjord is een 15 km lange tak van de Storfjord. Geirangerfjord is ÉÉn van de meest touristische bezienswaardigheden van Noorwegen. Geirangerfjord word ook wel de parel in de kroon van de fjorden van het hoge Noorden genoemd. In het Geirangerfjord is het fjord op zijn mooist. Sinds 2005 staat de Geirangerfjord zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het prachtig blauwe water dat door het Geirangerfjord loopt is tot wel 260 meter diep en de stijle bergwanden langs het fjord zijn tot wel 800 meter hoog. Het Feirangerfjord ligt 435 km van Oslo vandaan. Met de auto vanuit Oslo duurt ongeveer 7 uur en 30 minuten. Het dichtsbijzijndste vliegveld van het Geirangerfjord vind je in Ålesund, dit ligt 110 km, 2uur rijden met de auto, van het geirangerfjord vandaan.

 

Geiranger Fjord

Geirangefjord aan Geiranger

 

Watervallen bij Geirangerfjord

De ongerepte natuur van het Geirangefjord is prachtig. In Geirangerfjord vind je verschillende watervallen, de meest spectaculaire zijn:

  • De syv søstrene (de zeven zusters). De zeven zusters bestaat uit zeven verschillende stromen. Het hoogste deel, heeft een vrije val van 250 meter.
  • Friaren (De Vrijer). Tegenover de zeven zusters vind je de Friar. Het verhaal achter de Friar is dat de zeven zusters niet wilden trouwen en dat de Friar toen toevlucht heeft gevonden in de fles. Dit zie je terug in de vorm van de Friar.
  • Brudesløret (de bruidssluier)

 

IMG_9291

Friaren

 

Geiranger

Aan het einde van het Geirangefjord vind je het kleine dorpje Geiranger. Dit ligt aan de uitmonding van de rivier de Geirangelva. Geiranger is een klein dorpje met 240 inwoners. Geiranger is erg toeristisch. Je vind hier een Tourist office, verschillende souvenir winkels, cafÉ’s en restaurants. Bij Geiranger liggen meerdere campings en hotels. ÉÉn kilometer van Geiranger vandaan vind je het Geiranger Fjord Center. In het Geiranger Fjord Center vind je informatie over de geschiedenis van de bevolking en de schitterende natuur van het Geiranger Fjord.

 

Kanotochten vanuit Geiranger

In Geiranger kun je kano’s huren of een kanoetocht maken onder leiding van een gids. Je kunt peddelen van Hellesylt naar Geiranger of van Geiranger naar Hellesylt. Vervolgens kun je de veerboot pakken om weer terug te gaan. Verder kun je in het Geirangefjord nog vele andere activiteiten beoefenen zoals, vissen, zomerskiën, paardrijden. Ben je avontuurlijk aangelegd en hou je van een beetje adrenaline? Dan kun je vanuit het plaatsje Valldal een rafttocht over de Valldøla rivier maken.

Boottochten

In de zomer varen er in het Geirangefjord vele cruiseschepen, ook vaart er een veerboot van Hellesylt naar Geiranger. 8 a 9 keer per dag vaart er een autoveer en 4 keer per dag vaart er een voetveer. In het hoogseizoen is het erg druk, dus is het aangeraden om zo vroeg mogelijk de veerboot te pakken. Een boottocht duurt een uur en onderweg word er informatie gegeven over de verlaten boerderijen onderlangs het Geirangefjjord, de zomerboerderijen op piepkleine terrassen hoog boven het fjord en de vele watervallen die je tijdens de tocht passeert.

 

 

Wandelen

Het Geirangerfjord is een perfect gebied om te wandelen. In de buurt zijn goede landkaarten verkrijgbaar en je kunt er van prachtige uitzichten genieten. De makkelijke route die veel mensen kiezen voor een wandeling, is langs het Geirangfjord naar Homlong, dat aan de zuidkant van het fjord ligt. In Homlong ligt een klein gezellig cafÉtje waar prima zelf gemaakt gerechten worden geserveerd. Mensen die echt van de natuur willen genieten kunnen met de auto naar de Westerås boerderij rijden. De Westerås boerderij ligt 4 km van Geiranger vandaan. Vanaf de Westerås boerderij lopen makkelijke routes naar mooie uitzichtpunten van het Geirangerfjord. Ook kun je vanaf de boerderij makkelijk de Storseterfossen bereiken. De storseterfossen

 

De Trollstigen bergweg

De Trollstigen vind je in het dal van het Romsdal. De Trollstigen bergweg is een weg van 20 km lang en bestaat uit 11 haarspeldbochten. De weg is erg small en slechts op enkele plaatsen kunnen auto’s elkaar passeren. In de winter is de Trollstigen bergweg gesloten en in mei en juni kan het ook goed zijn dat de weg s’ochtends is gesloten is vanwege de nachtvorst. De weg word getrotseerd door vele fietsers en automobilisten. Een paar kilometer voor het einde van de Trollstigen bergweg rijd je langs Stiggfossen, een waterval van 320 meter hoog. Bij de parkeerplaats van Trollstigen vind je een uitkijkpunt waar je naar toe kunt lopen. Je ziet hier de waterval, Stiggfossen, en de weg waar je net over naar boven bent gefietst. Het hoogste punt van de Trollstigen bergweg vind je twee kilometer verderop. De Trollstigen berweg is ÉÉn van de meest bezochte bezienswaardigheden van Noorwegen. Het uitzicht is heel indrukwekkend vanaf dit punt. De Trollstigen berweg word omringd door vele indrukwekkende bergtoppen. De namen van verschillende bergtoppen zijn vernoemd als grootheden zoals Kongen (de Koning), Dronningen (de Koningin) en Bispen (de Bisschop).

 

Trollstigen

Trollstigen

 

Uitzichtpunt Dalsnibba

ÉÉn van de mooist uitzichtspunten van het Geiranger fjord is vanaf de Dalsnibba. De Dalsnibba is per auto te bereiken vanuit Geiranger. Vanuit Geiranger rijd je omhoog via de rijksweg 63 naar Langevatn en de aansluiting met Grotli. Na 12 km neem je bij Djupvasshytta de Nibbeveien naar Dalsnibba. Deze Tolweg, de NOK 60, brengt je op een hoogte van wel 1500 meter en vanuit hier heb je een schitterend uitzicht. Voor de sportievelingen is het natuurlijk ook mogelijk om de Dalsnibba met de fiets te beklimmen. Bovenop de Dalsnibba vind je een informatiecentrum.
Let op: de Nok 60 bij Geirangerfjord is alleen geopend van 1 juni tot half september.

 

Geirangerfjord from above

NO COMMENTS