Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht, ook wel poollicht of aurora borealis genoemd, iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is het nou precies? Het noorderlicht wordt veroorzaakt door elektronen van de zon die de atmosfeer van de aarde binnendringen. Hoe groter de activiteit van de zon, hoe groter de kans op het Noorderlicht. Er treed een wisselwerking op met het aardmagnetisme. Hierdoor ontstaan in het amgnetische veld van de aarde storingen. Door deze storingen kan het zelfs zijn dat de radio verbinding weg valt. De deeltjes van de zon zorgen er ook voor dat de zuurstof en stikstof moleculen in de atmosfeer van de aarde in aangeslagen toestand raken. Bij het verliezen van deze aangeslagen toestand zenden de moleculen onder andere stikstof, zuurstof en licht uit. Elke molecuul is uniek dus ontstaat er bij elk molecuul een typerend licht. Dit is de gekleurde gloed in de lucht die je ziet tijdens het Noordelicht. De kleuren die kunnen ontstaan zijn rood, groen, oranje en paars. Om de elf jaar heeft de zon een periode met grote zonneactiviteit, op dat moment is het Noorderlicht het duidelijkst te zien. Deze periodes waren in 1989, 2000 en 2011. De volgende periode met hoge zonneactiviteit zal in 2022 zijn.

Norway Northern Lights 300112 0331_1

Noorderlicht vlakbij Tromvik, Noorwegen

Beste momenten om het Noorderlicht te bezichtigen

In Nederland is het noorderlicht ongeveer 7 keer per jaar te zien. Het Noorderlicht is het beste te bezichtigen in noordelijke landen zoals Noorwegen. Het Noorderlicht is in heel Noorwegen te aanschouwen, echter zijn de beste plekken rond en boven de pool cirkel in noord Noorwegen. Het beste moment om het noorderlicht te gaan bekijken is in oktober, februari of maart. Hoe donkerder het is hoe beter je het Noorderlicht kunt zien, probeer dus de volle maan de vermijden en ga zo ver mogelijk van grote steden vandaan zitten. Het Noordelicht is het beste te zien met een heldere lucht en weinig wolken. Een paar uur voor middennacht heb je de meeste kans om dit fenomeen te zien. Nadat je het noorderlicht hebt gezien is na 27 dagen de kans het grootste om het Noorderlicht weer te zien. Dit heeft te maken met de zon die om haar eigen as draait.

Tripje naar het Noorderlicht

Als je het Noorderlicht gaat bezichtigen, heb dan geduld. Niemand kan namelijk vertellen wanneer het Noorderlicht te zien is, daarvoor ben je compleet overgeleverd aan de natuur. Als je het Noorderlicht graag wilt zien dan kun je het beste ÉÉn week blijven. Bij twee weken heb je natuurlijk nog meer kans. Op het moment dat het Noorderlicht tevoorschijn komt zul je zeker beloond worden. Het Noorderlicht is prachtig en echt een unieke ervaring. Er zijn zelfs reisorganisaties die speciale groepsreizen organiseren naar het Noorderlicht.

Tip: trek warme kleding aan

NO COMMENTS