De Medina ligt in het hart van Sousse en is het oudste gedeelte van de stad. In 1988 is de Medina van Sousse opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Medina word omringd door de 2 kilometer lange, torenhoge, stadsmuur die afkomstig is uit de negende eeuw. De stadsmuur is nog vrijwel intact. Je loopt de oude stad binnen via de Place Farhat Hached of Place des Martyrs.
De Ribat
De Ribat is het oudste monument in de Medina. De Ribat is De Ribat is een zandkleurig verdedigingsfort dat in 821 gebouwd is door de Arabieren. De Ribat was oorspronkelijk een islamitisch klooster maar werd tegelijkertijd gebruikt om de bevolking te beschermen tegen invallen. De Ribat werd bezet door strijders-monniken, vechters in de “heilige oorlog”, die in tijden van vrede zich toegewijd aan hun religieuze plicht hielden en werkten voor een uitbreiding van het geloof in het binnenland van Tunesië . Voor de opbouw van de Ribat gebruikte de arabieren ruïnes van de oude gebouwen, dit kun je van binnen in de Ribat nog duidelijk zien. De ingang van de Ribat is aan de zuidelijke kant via een poort gebouw. De boogvormige poort wordt gedragen op twee antieke zuilen met Byzantijnse heffingen. De doorgang mond uit op het binnenplein. De binnenplaats is omringd door de cel-achtige kamers voor de monniken en de opslagruimtes. Een trap lijd naar de gebedskamer op de eerste verdieping, dit is ÉÉn van de oudste in Noord-Afrika. Op de zuid-oostelijke hoek van de Ribat vind je de 27 meter hoge uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je en schitterend uitzicht over de Medina en de haven. In 1968 is de Ribat volledig gerestaureerd. De Ribat van Sousse is de oudste Ribat van Tunesië. De Ribat is van 1 april tot 15 september geopend van 8.00 – 19.00 en van 16 september tot 31 maart van 8.00 – 17.30 te bezichtigen voor publiek. In de zomer worden er in de Ribat diverse culturele evenementen georganiseerd. Bij de Ribat vind je een souvenir winkel en een restaurant.
De grote moskee
Als je de Medina binnenkomt via Place des Martyrs loop je vrijwel meteen op de grote moskee.De moskee is een prachtig groot gebouw met mooie versieringen. De moskee werd gebouwd in 1851 door Abou El Abbes Mohammed, een emir van de Aghlabiden. De gebedszaal van de moskee is helaas niet toegankelijk voor niet-moslims. Wel kun je een kijkje nemen op het binnenplein. Het binnenplein is dagelijks geopend van 8 uur s’ochtends tot 1 uur ‘s middags. Op vrijdag is het binnenplein gesloten. Als je over het binnenplein wilt lopen is het verplicht om een djellaba te dragen. Ook kun je de grote moskee beklimmen, vanauit de grote moskee heb je een prachtig uitzicht over de Medina. Je kunt een toegangskaartje kopen bij het kantoortje van het bureau voor toerisme dat zich bevind op de Place Farhat Hached.
Mozaïekenmuseum
Op een heuveltop aan de rand van de Medina vind je een grote burcht genaamd Kasbah. Kasbah bevind zich op het hoogste punt van de Medina. De burcht is opgebouwd tegen de oude stadsmuur. In deze burcht vind je een mozaïekenmuseum. Het mozaïekenmuseum heeft elf zalen met een belangrijke collectie meesterwerken uit de Romeinse tijd.
Souks
Ten zuiden van de Ribat ligt Rue el Aghalba. Deze straat loopt langs de grote moskee naar het westen van Medina. In deze straat aan de linker kant begint Rue d’Anglettere, deze loopt ongeveer 250 meter door naar het Zuiden naar Souk el Reba. Dit is het begin van de grote Souks. De Souks zijn een labyrint van drukke, smalle, kleurrijke straatjes, onweerstaanbaar voor zowel de toeristen als de Tunesiërs. De Souks zijn deels overdekt en bestaan uit lange rijen aan een geregen winkels en marktjes. Je vind er kleding, zilversmeden, handelaars in stoffen, leder en tapijten, souvenir shops en nog veel meer. De verkopers doen er alles aan om je hun winkels in te krijgen.