Sousse is een Arabische stad aan de Middelandse zee in Tunesië. De stad ligt ongeveer 140 kilometer ten zuiden van Tunis, de hoofdstad van Tunesië. Sousse is met haar 173.000 inwoners de derde grootste stad van Tunesië. Sousse ligt in de landstreek Sahel en word ook wel de parel van Sahel genoemd. Sousse is erg toeristisch, langs de kust liggen honderden hotels. Sousse kent een mediterraan klimaat met droge warme zomers en zachte aangename winters. Door de wind van de zee is het goed spenderen in het warme Sousse. De prachtige witte zandstranden liggen in de zomer stamp vol. Wil je echt van de Arabische cutuur genieten? dan is het aan te raden om Sousse tussen oktober en april bezoeken.

Sousse

Geschiedenis Sousse

Sousse is een stad met een rijke geschiedenis. Sousse werd ruim 1100 jaar voor Christus gesticht door de Feniciërs die op dat moment de kustgebieden van Tunesië koloniseerden. De Nederzetting werd Hadrumetum genoemd. In de zesde eeuw voor Christus kwam de stad in handen van de Carthagers. In de tweede eeuw na Christus werd Sousse een kolonie van de Romeinse keizer Trajanus. Sousse werd weer een vruchtbare stad en een welvarende handelsplaats. In de late oudheid werd Tunesië overheerst door de vandalen en daarna door de Byzantijnen. De vandalen noemden de stad Hunerikopolis en de Byzantijnen veranderden de naam weer in Justinianapolis. In de 7e eeuw werd Hadrumetum volledig verwoest door de Arabieren. In de 9e eeuw is het stadje weer opnieuw opgebouwd en diende de stad als militaire uitvalbasis voor de Arabieren. De stad werd belegerd door de Arabische veroveraar Sidi Uqba ibv Nafi, de stichter van Kairouan. De Arabieren hebben de stad Soussa genoemd. Onder het Arabische beleid beleefde Sousse een nieuwe bloeitijd. In de twaalfde eeuw werd Sousse bezet door de Normandiërs als strategische zeehaven. In de zestiende eeuw werd Sousse bezet door de Spanjaarden en in de 17e eeuw door de Fransen. In de tweede wereld oorlog is Sousse meerdere keren gebombardeerd maar de prachtige monumenten zijn tot op de dag van vandaag nog steeds te bezoeken. Denk aan gebouwen zoals de Ribat, de grote moskee en de oude burcht Masbah. In het museum van Sousse zijn nog vele archeologische vondsten uit onder andere de Fenicische, Romeinse, vroeg-christelijke en Islamitische tijd van Sousse te vinden.

Great Mosque, Medina, Sousse

Sousse nu

Sousse is momenteel een modern resort dat opgebouwd is rondom het oude centrum, de Medina, van de stad. De Medina is het oudste gedeelte van Sousse. De Medina is erg leuk om door heen te lopen, hier vind je de mooiste bezienswaardigheden en de oudste monumenten. Sousse heeft een prachtige haven en prachtige oude middeleeuwse steegjes met mooie schilderachtige huisjes. Er zijn talloze bazaars waar verkopers met man en macht proberen je iets te verkopen. Sousse heeft vele cafetaria’s, kraampjes en winkeltjes. Vanwege de strenge Moslim cultuur zijn er in Sousse niet zoveel bars te vinden. De stad is omringd met olijfboomgaarden. Olijvens zijn het bekende export product van Sousse. Vroeger was de productie van olijfolie de belangrijkste economische activiteit van de stad. Tegenwoordig is deze rol overgenomen door het toerisme, maar er word nog steeds veel olijfolie gemaakt. Sousse heeft zelfs een olijven museum. Tussen de Ribat en de centrale moskee ligt een plein met een verschillende terrasjes. Hier kun je de heerlijke olijven uit de boomgaarden van Sousse proeven.

paradise blue

NO COMMENTS