Laat je woning energiezuinig achter tijdens je vakantie

Laat je woning energiezuinig achter tijdens je vakantie

3857

Veel mensen gaan ieder jaar of zelfs meerdere keren per jaar op vakantie. Wanneer je weg bent, gebruik je het huis uiteraard niet. Het is dan ook voor zowel het milieu als je eigen portemonnee verstandig om je huis zo energiezuinig mogelijk achter te laten. Maar hoe doe je dat dan precies? Dat vertellen we je graag.


Zet apparaten uit
De simpelste manier om energie te besparen in je huis wanneer je op vakantie gaat? Apparaten uitzetten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de koelkast. Deze gebruikt behoorlijk veel energie en dat is natuurlijk helemaal niet nodig wanneer je op vakantie bent. Het is misschien even lastig uitkomen met het eten tot aan de vakantie toe maar als je dat slim aanpakt, moet dat geen probleem zijn. Zet de koelkast voordat je op vakantie gaat helemaal uit; ruim deze natuurlijk wel eerst uit en zorg ervoor dat je al het water opvangt. Zet de deur daarna op een kiertje zodat er geen schimmel ontstaat.

Schakel ook de lampen zoveel mogelijk uit tijdens je vakantie. Sommige mensen kiezen ervoor om één of meerdere lampen aan te laten om inbrekers af te schrikken. Kies in dat geval wel voor een tijdklok. Daarmee bespaar je energie omdat de lamp niet de hele dag aan moet. Bovendien maakt het huis ook nog eens een bewoonbare indruk als de lampen aan en uit gaan. Gebruik trouwens altijd ledlampen, want deze zijn veel energiezuiniger dan gloei- en hallogeenlampen.

Zet apparaten niet op stand-by
Veel van de apparaten in huis staan op stand-by. Dat gebeurt zelfs zoveel dat tal van mensen gewoon denken dat het apparaat dan uit staat. Dat is niet het geval. Zonde, want apparaten die op stand-by staan gebruiken gewoon stroom. Zorg dat je deze apparaten helemaal uitzet voordat je op vakantie gaat. Dat betekent eigenlijk zelfs stekkers eruit, want met stekker in het stopcontact vindt er alsnog sluipverbruik plaats. Apparaten die vaak op stand-by staan zijn computers, tv’s en spelcomputers. Je ziet dit aan dat er nog een lampje brand, zoals het rode lichtje op de tv.

Thermostaat laag

Zet de thermostaat ook zo laag mogelijk of zelfs uit (als je in de zomer op vakantie bent dan). Er is immers geen reden om je huis te verwarmen als je er niet bent. Let wel op in de koude periodes van het jaar, want als je de kachel dan uit zet dan kunnen leidingen kapotvriezen. In geval van kou moet je de temperatuur minimaal op vijftien graden houden. Veel huizen zijn tegenwoordig uitgerust met een thermostaat op afstand. Je kunt dan voordat je thuiskomt de thermostaat weer aanzetten, zodat je niet in een koud huis aankomt.

Voordelen van energie besparen
Het belangrijkste voordeel van energie besparen is voor veel mensen het geld dat je erdoor overhoudt. Je kunt behoorlijk veel uitsparen. Dat kan trouwens ook door energie vergelijken van verschillende aanbieders. Energie vergelijken doe je eenvoudig op internet, waarbij je direct de verschillen ziet.

Een ander belangrijk voordeel van het besparen van energie is natuurlijk het milieu. Dat zijn echter niet de enige voordelen. Op een bewuste manier energiebesparend te werk gaan, is namelijk ook een stuk veiliger. Als je op vakantie gaat met vrijwel alle stekkers uit het stopcontact, is de kans op brand bijvoorbeeld aanzienlijk kleiner. En dat kan je ook een hoop narigheid (en kosten) schelen.

Nog meer tips om je goed voor te bereiden op de vakantie geven we je ook graag.

NO COMMENTS