Een trip naar een zonnige bestemming aan de Adriatische kust of toch de ski’s vastzetten en naar een skigebied rijden? Waar jouw voorkeur ook naar uitgaat, het is van belang om een aantal zaken op orde te hebben. Wat is het maximale gewicht van een auto? Kan ik mijn auto wegen? Is een autovakantie iets voor mij? Hoe lang kan ik achtereenvolgend rijden? De antwoorden vind je hier.

Het gewicht van de auto is belangrijk

Bij een autovakantie is het natuurlijk cruciaal dat je auto in orde is. Voordat je aan je reis begint, is het van belang zorg te dragen over de APK van je auto, deze mag niet verlopen zijn en de auto mag verder geen technische mankementen vertonen. Als je in Nederland blijft, dan heb je genoeg aan een wegenwachtpakket in eigen land. Ga je met de auto verder op reis binnen Europa, bijvoorbeeld naar Italië, dan is het aan te raden ook wegenwachtservice binnen Europa af te sluiten. Hulp is dan snel bij je wanneer je onverwachts tegen problemen stuit, zoals een beschadigde motor of kapot aircosysteem.

Twee begrippen die je moet onthouden

Wil je weten wat het maximale gewicht van een auto is waarmee je op reis mag? Op je rijbewijs staan twee begrippen die te maken hebben met het maximale gewicht van je auto: de technische maximum massa en de toegestane maximum massa. De technische maximum massa wordt vastgesteld door de fabrikant van de auto. Dit is het gewicht van het lege voertuig inclusief het gewicht bij een maximale belading. De toegestane maximum massa daarentegen verschilt per land. In Nederland liggen beide waardes nagenoeg gelijk aan elkaar, toch kan het voorkomen dat de toegestane variant lager is. Op je kentekenbewijs vind je het maximale gewicht van de auto. Bij een autovakantie is het dus handig om de auto te wegen!

Tips voor de beste autovakantie

  • Houd rekening met tolwegen in Europa.
  • Zorg dat je auto vakantieklaar is: check het oliepeil, controleer de bandenspanning of laat het vakkundig doen.
  • Lees je goed in over verplichte veiligheidsuitrusting in het buitenland.

NO COMMENTS