Een caravan doet het niet meer voor je. Je bent op zoek naar een nieuw speeltje waarmee je op reis kunt, bijvoorbeeld naar het mooie Geirangerfjord. Een camper staat daarom hoog op je lijstje. Toch twijfel je nog een beetje, want wat is het maximale gewicht van een camper en hoe kun je het beste rijden met zo’n mini-vrachtwagen? Hier vind je alle informatie, zodat jij je keuze voor een camper en vakantie met de camper definitief kan maken.

Het gewicht van een camper

Het maximale gewicht van een camper is afhankelijk van het gewicht waarmee je mag rijden. Op het kentekenbewijs van je auto staat onder het kopje ‘massa rijklaar’ het gewicht van de camper die je mag besturen. Dit gewicht geldt voor een onbeladen camper inclusief smeermiddelen, brandstof, een reservewiel, gereedschap en de bestuurder. Een handig ezelsbruggetje, zodat je altijd onder het maximum toegestane gewicht van de camper zit, is om 100 kilo van het maximum gewicht af te trekken. Zo kun je zorgeloos op vakantie met de camper zonder angst voor een bekeuring of een overbeladen camper. Een tip: laat altijd je camper wegen voor je aan de vakantie begint.

Op vakantie met de camper

Een camper vakantie of een roadtrip door Europa is een onvergetelijke ervaring. Het is nog maar de vraag of je de camper door de smalle straatjes van dat ene Franse dorpje kunt manoeuvreren tijdens je roadtrip over de mooiste autoroutes door Frankrijk. Belangrijk om te weten is dat je een camper mag besturen met een rijbewijs B, mits de kampeerauto maximaal 3.500 kilo is. Ga je op reis met meer dan acht personen of wordt het maximum gewicht overschreden? Dan heb je een ander type rijbewijs nodig. Een rijbewijs C1, C, D1 of D is namelijk verplicht om een camper te besturen van 3.500 kilo of meer. Bij de C-types gaat het om een kampeerwagen die tussen 3.500 en 7.500 kilo weegt. Bij een camper die langer is dan acht meter heb je een D-rijbewijs nodig.

NO COMMENTS