De mooiste tijd van het jaar breekt aan: de vakantie. Ruim twee weken genieten van rust, zon, strand en een paar cocktails of biertjes. Toch kun jij pas ontspannen als je het antwoord weet op deze vraag: wat is gewicht van je caravan en is dat verantwoord? Je wilt natuurlijk niet staande worden gehouden tijdens politiecontroles, omdat je een overbeladen caravan hebt. Voorbereiding is het halve werk, dus wij helpen je graag problemen op reis te voorkomen!

Op vakantie met de caravan

Dit jaar ga je op reis met de caravan; een garantie voor een vakantie vol avonturen. Je hebt de tips voor jouw vakantie gelezen, maar het is wellicht wel de eerste keer dat je gaat rijden met een caravan. Het is belangrijk om uit te vogelen hoe je met de zware aanhangwagen moet rijden. De vuistregel van rijden met een caravan is dat de caravan mét bagage niet zwaarder mag zijn dan het leeggewicht van een auto. Een normale caravan heeft een gewicht van 900 kilo. De meeste auto’s die trekkracht hebben, kunnen een caravan in deze gewichtsklasse makkelijk aan. Hoe groter het mobiele huis, hoe zwaarder deze is. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je caravan te wegen alvorens je de weg opgaat.

Het maximale gewicht berekenen

Een caravan wordt gemiddeld beladen met ongeveer 250 kilo aan spullen. De auto wordt dan nog beladen met 150 kilo, op basis van twee personen met bagage. Door het merk, het type en de motor van de auto, in combinatie met het merk en het type van de caravan, kan de maximale trekkracht worden berekend. Hiervoor zijn handige tools op internet te vinden.

Wat jouw auto maximaal mag trekken, staat overigens op het kentekenbewijs beschreven. Het gewicht van de caravan mag dit getal niet overstijgen. Onder het kopje ‘maximum te trekken massa indien aanhangwagen’ vind je verder de geremde en ongeremde massa. De meeste caravans, vooral de moderne, zijn ongeremd. Voor het maximale gewicht van de caravan kun je ook kijken op het caravankentekenbewijs. Het verschilt per auto en caravan hoeveel kilo jouw mobiele vakantiehuis mag wegen. Tip: verdeel de massa goed over de gehele caravan, zodat je veilig de weg op kunt op weg naar je bestemming.

NO COMMENTS