Stel je voor dat je bijna vertrekt voor een verre reis. De meeste reizigers sparen lang voordat ze de trip eindelijk kunnen betalen. Niet gek, want een vliegreis en overnachtingen kosten vaak gewoon veel geld. Ga je niet alleen en komen er ook nog een partner (en eventueel kinderen) mee? Dan ben je voor je het weet zoveel kwijt dat je nog maar weinig geld hebt om reisspullen te kopen. Creatief omgaan met centen, geld lenen en in oplossingen denken lijkt dan de oplossing. Op reis is het te laat om over dit soort zaken na te denken. Het helpt dan als je voor vertrek al verzint hoe je deze financiële gaten gaat opvullen.

Leen een geschikte koffer of backpack

Een goede reis begint met een handige backpack of koffer. Dat is zo ongeveer het belangrijkste wat je meeneemt wanneer je naar het buitenland reist. In plaats van geld lenen, kun je ook een koffer lenen als je krap bij kas zit. Vraag een beetje rond bij de mensen om je heen; je kent vast iemand die een backpack of koffer wilt uitlenen. Meestal gebruikt de eigenaar hem toch niet het hele jaar door. Let er bij een backpack wel op dat deze goed op je rug en heupen valt, want zo’n tas moet wel goed zitten. Anders wordt het tillen van je spullen geen pretje. Vergeet het naamkaartje ook niet te vervangen door een kaart met je eigen gegevens. Zoiets voorkomt verwarring bij het ophalen van de koffer. En bij terugkomst in Nederland geef je de eigenaar vast een leuk souvenir als dank voor het lenen.

Overschrijd niet het maximale gewicht

Denk aan het maximale voormaat dat je mee mag nemen. Dan weet je meteen of hij niet te groot of te klein uitvalt bij de douane. Bij iedere vliegtuigmaatschappij en vlucht gelden weer andere regels, ook omtrent het gewicht dat je mee mag – ook wel fijn om niet te veel kilo’s mee te hoeven tillen. Kijk dus of de backpack of koffer geschikt is voor je reis. Zorg er ook voor dat de tas of koffer niet te zwaar is, want dan moet je in vaak bijbetalen.

Zorg ervoor dat je een voordelige ticket boekt. Hoe vind je die? Begin op tijd met zoeken of ga juist voor een lastminute. Gebruik sites als Skyscanner en zoek daarmee de voordeligste vluchten. En wees bereid wat langer te reizen, want vaak zijn vluchten met een tussenlanding – en wachttijd op een ander vliegveld – vaak voordeliger. En kijk ook naar vluchten vanaf verschillende vliegvelden in Nederland. Zo zijn tickets vanaf Eindhoven Airport vaak voordelig. Maar dan moet de trip die je wilt boeken natuurlijk wel te boeken zijn vanaf daar.

Kook soms ook zelf

Binnen veel gezinnen komen de boodschappen naar voren als een grote kostenpost. Juist op reis loopt iedereen de hele dag door lekkere hapjes en andere tussendoortje op te smikkelen – al hangt het er natuurlijk wel vanaf wat voor reis je boekt. Er zit wel een verschil tussen backpacken en een relaxvakantie aan het strand. In restaurants genieten van smakelijke gerechten hoort er vaak wel een beetje bij. Buitenlandse recepten proeven is zeer interessant, zonde om geen buitenlandse keuken te eten als je daar toch bent. Maar… vooral voor het diner bespaart het centen als je zelf de tijd neemt om te koken met verse producten. Dat is nog gezond ook! Loop overdag over de plaatselijke markt om wat inspiratie op te doen. Op vakantie heb je soms alle tijd om uitgebreid in de keuken te staan.

Altijd meenemen op reis

Zelfs in steden als Londen loop je als toerist al tegen belangrijke punten aan. In je appartement sluit je stekker waarschijnlijk niet zomaar aan op het stopcontact. Voorbereide reizigers halen voor vertrek alvast een wereldstekker binnen. Dan weet je hoe dan ook dat je gewoon stroom kunt aftappen. Je vindt peperdure wereldstekkers van een paar honderd euro, maar normaal gesproken moet het lukken onder de twintig euro. Wees dus op veel voorbereid voordat je in het vliegtuig stapt. Komt je voorbereiding deze keer niet van pas, dan helpt het je op de volgende reis wel.

NO COMMENTS