Op reis gaan voor een langere periode is spannend en je wilt voorbereid zijn op alle mogelijke scenario’s. Vergeet vooral niet het gele boekje mee te nemen wanneer je op vakantie gaat. In sommige landen zoals India is het zelfs verplicht om dit bij je te dragen. Wat is het gele boekje en waarom heb je het nodig?

Vaccinatie paspoort: identificeer je inentingen

Een normaal paspoort is er om haar eigenaar te identificeren bij de douane. Om te laten weten wie de persoon is en waar degene vandaan komt. Het gele boekje is eigenlijk een paspoort voor jouw vaccinaties. Het wordt doorgaans niet gevraagd bij grenscontroles, maar je hebt het gele boekje wel nodig wanneer je inentingen of vaccinaties gaat halen. In dit boekje ‘identificeert’ de arts je inentingen en weet hij precies wanneer je voor het laatst de juiste vaccinatie hebt gehad.

Alle gegevens bij elkaar

Voor je aanstaande reis heb je bepaalde vaccinaties nodig: zo kun je ingeënt worden tegen buiktyfus en gele koorts. Het kan ook zijn dat je een bepaalde inenting nog een keer krijgt, waardoor je decennia beschermd bent tegen een ziekte. Wanneer je een vaccinatie tegen Hepatitis A krijgt en je gaat binnen zes weken terug voor een tweede prik, dan ben je 25 jaar beschermd tegen de ziekte. Dit wordt dan in het gele boekje genoteerd, zodat je precies weet wanneer je de prikken hebt gehad en wanneer het tijd is voor nieuwe. Dat is gemakkelijk voor je reis en zo houd je tijd over om de rest goed te regelen.

Help! Het gele boekje is kwijt

Het is niet alleen handig voor jou om het gele boekje in bezit te hebben, maar ook voor de artsen is deze informatie cruciaal. Ben je het gele boekje kwijt? Tegenwoordig wordt er veelal gebruik gemaakt van een online vaccinatie paspoort. Als je nog geen online versie hebt, is het handig om een kopie te hebben.  Het is eveneens mogelijk om een recente uitdraai te krijgen bij instanties zoals de GGD, tegen vergoeding. Zij bewaren de gegevens in dossier dat langzamerhand gedigitaliseerd worden.

NO COMMENTS